O doniranju krvi

Tekučina koja spašava živote

Ljudska krv je lijek koji se u ljudskoj povijesti najduže upotrebljava u liječenju bolesti i ozljeda.

Hrvatski Crveni križ utemeljitelj je i promotor darivanja krvi u Hrvatskoj. U organizaciji Crvenog križa 1953. godine provedena je prva organizirana akcija darivanja krvi po principu dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti. Danas je to najsigurniji i najprihvatljiviji način prikupljanja krvi za primatelja.

U sveopćoj populaciji, 80 % ljudi treba krv ili krvne pripravke. Krv ima složen sastav. Još nije poznato sve o krvi. Osim znanstvenog i medicinskog značenja, krv danas ima veliko gospodarstveno i strateško značenje stoga su darivatelji krvi nacionalno blago svake zemlje.

U Hrvatskoj transfuzijska djelatnost i Crveni križ provode zajedno i samostalno promidžbu i organiziraju akcije uzimanja krvi. Porijeklo krvi je isključivo ljudsko, ne može se sintetizirati, i rezerve su stoga ograničene. Jednom riječju, nemaju zamjene.

U transfuzijskoj medicini osnovne karike čine darivatelji krvi, bolesnici i djelatnici liječničke profesije i Crvenog križa. Krvnih pripravaka i drugih lijekova od ljudske krvi nema dovoljno. Potrebni su stalno novi davatelji, kao što je potrebno zadržati i postojeće.

Na temelju potreba zdravstva Republike Hrvatske, dogovaraju se zaduženja o broju potrebnih doza krvi koje će se prikupiti u organizaciji Crvenog križa.

Svako društvo obvezno je izraditi KALENDAR AKCIJA: godišnji, tromjesečni, mjesečni i tjedni. Pri izradi kalendara akcija važno je nastojati da broj uzetih doza krvi tijekom godine bude kontinuiran i što jednoličniji, bez velikih viškova ili nedostataka u pojedinim mjesecima. Posebno pažljivo moraju se planirati akcije u tijeku ljetnih mjeseci. Tijekom cijelog rada na planiranju akcija darivanja krvi nikada ne smijemo zaboraviti da:

KRV MORA ČEKATI BOLESNIKA, A NE OBRATNO!

Kao i sva društva Crvenog križa u Hrvatskoj i naše Gradsko društvo Crvenog križa KNIN organizira ove za život važne akcije. Od 1995. godine u Kninu se provode organizirane akcije darivanja krvi. To ne znači da se krv i prije nije darovala. Imali smo darivatelje koji su pojedinačno, samoinicijativno darivali svoju krv ali je vrlo važno bilo organizirati akcije sa što većim brojem ljudi. Broj darovanih doza krvi se svake godine povećava, ali moramo kazati da krvi uvijek nedostaje. Naše Društvo ulaže velike napore za ostvarivanjem potrebitih doza krvi. Da bi se ojačao rad na terenu, potrebno je pridobiti što više novih darivatelja, posebice u srednjim školama i veleučilištu Marko Marulić Knin. Također ćemo ustrajati povećanju broja žena kao darivateljica. U 2015. godini je ukupno prikupljena 1161. doza krvi.

Povodom Dana darivatelja krvi, 25. listopada, organizira se prigodna svečanost kojom se jubilarnim darivateljima dodjeljuju priznanja Hrvatskog Crvenog križa.

Darivatelji krvi imaju i određene povlastica, a jedna od njih je i oslobođenje plaćanja participacije… Da bi se dala važnost prvodarivateljima Crveni križ svečano dodjeljuje zahvalnice. Darivateljima sa 100 i ženama sa više od 75 darivanja dodjeljuje se visoko državno odlikovanje koje dodjeljuje Predsjednik Republike Hrvatske i to Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

Imate upit vezano za donaciju krvi.
Kontaktirajte nas ili ispunite obrazac.

    [your-email* email placeholder "Vaš Email"]