Povijest GDCK Knin

Povijest GRADSKOG DRUŠTVA CRVENOG KRIŽA KNIN

O nama

GDCK Knin je sa radom započeo u rujnu 1995. a obnoviteljsku Skupštinu održao je 30.10.1995. Na toj sjednici donešena je Odluka o nazivu i početku djelovanja. Tada je GDCK Knin djelovao u sklopu Zadarsko-kninske županije. Prvi tajnik je bila Tatjana Grgić, a prvi predsjednik je bio dr. Mile Klepo.

Djelatnosti koje provodimo :

 1. služba traženja nestalih osoba,
 2. organiziranje i rad sa mladeži,
 3. osvještavanje stanovništva od opasnošću od mina,
 4. prevencija ovisnosti
 5. osvještavanje stanovništva o zaštiti zdravlja
 6. organiziranje dobrovoljnog darivanja krvi
 7. prihvat i raspodjela humanitarne pomoći
 8. međunarodna suradnja
 9. organiziranje prve pomoći
 10. organiziranje tečaja prve pomoći za vozače
 11. organiziranje tečaja zaštite na radu
 12. obilježavanje zajedničkih akcija svih Crvenih križeva
 13. priprema i odgovor u slučaju prirodnih katastrofa

Kao cijela zasebna cjelina unutar HCK-GDCK Knin formirano je i “Psihološko savjetovalište” koje se bavi sa grupnim i individualnim savjetovanjima. Također, usko surađuje sa Centrom za socijalnu skrb koji mu šalje svoje korisnike (maloljetnička delikvencija, obiteljsko nasilje, bračno savjetovalište).

Najvažnije aktivnosti do sada su neupitno kontinuirane mjesečne akcije dobrovoljnog darivanja krvi gdje se direktno spašavaju nebrojeni ljudski životi, nabavka, pakiranje i podjela darova za djecu od 0 do 11 godina, organizirani ljetni kampovi za djecu, natjecanja mladih iz Prve pomoći na svim razinama (gradsko, međužupanijsko i državno natjecanje), djelovanje u katastrofama za vrijeme zime (čišćenje snijega i dostava namjernica, lijekova i ostalog u ruralna područja), djelovanje pri eksploziji vojnog skladišta u Pađanima (prihvat i zbrinjavanje stanovništva te pružanje logistike u Vojarnama Kralj Zvonimir i Andrija Matijaš – Pauk), kao i pomoć nakon eksplozije (podjela agregata i vode za piće te sanacija stradalih objekata – obiteljskih kuća).

Nadalje, sudjelovanje djelatnika Edvarda Home u misiji u Južnom Sudanu kod suzbijanja kolere, sudjelovanje djelatnika u poplavama u Slavoniji i ostalim akcijama koje su bile usmjerene za pomoć Slavoniji te sudjelovanje djelatnika i volontera u tranzitnom zimskom kampu u Slavonskom Brodu. Također, prihvaćanje uloge domaćina 20. Državnog natjecanja mladih HCK 12.-15. 05. 2016.